Waarom verrekenen van de stroom van een laadpaal?
Als u voor uw werk veel rijdt en een laadpaal thuis heeft, moet u een regeling treffen met uw werkgever, bedrijf of leasebedrijf. Uw energieverbruik thuis zal toenemen omdat het laadstation feitelijk als meerverbruiker fungeert. Je stijgende energierekening betaal je thuis uit eigen middelen. Aangezien het beroepskosten zijn, moet uw werkgever, bedrijf of leasebedrijf een factuur ontvangen voor de gemaakte laadkosten, om te voorkomen dat u deze kosten uit eigen middelen moet betalen. Hierdoor ontvangt u thuis een creditfactuur en wordt het verschuldigde bedrag op uw privé rekening overgemaakt. Qua laadpalen is er een verschil tussen een slimme laadpaal en een offline laadpaal. Voor automatisch verrekenen van de stroomkosten heb je een slim laadstation nodig.
Hoe werkt dit verrekenen van de stroomkosten?
Het slimme laadstation houd je laadkosten bij en verrekend dit automatisch met uw werkgever of leasebedrijf. Daarom is de berekening volledig automatisch en nauwkeurig. U kunt uw elektriciteitstarief ook handmatig invoeren in het portaal van de backoffice (E-flux). Het scheelt een hoop beheerwerk en geldt voor alle laadpalen waar u uw auto oplaadt. Door gebruik te maken van een laadpas zijn de kosten ook bij gebruik van andere laadstations eenvoudig opgelost. De laadsessie wordt geregistreerd door de laadpas die u gebruikt. Wanneer je gasten thuis hebt met een elektrische auto, kunnen ook zij zonder zorgen gebruik maken van jouw slimme laadpaal. De bezoeker gebruikt dan zijn eigen laadpas, dus je krijgt ook de vergoeding voor de oplaadsessie van de bezoeker.
Hoe kan je verdienen aan een slimme laadpaal?
Bedrijven kunnen tegenwoordig ook geld verdienen door gebruik te maken van slimme laadpalen. Hierdoor kunnen investeringen terug verdiend worden of zelfs winst gemaakt worden. Een bedrijf kan een laadtarief instellen dat hoger is dan de elektriciteitsprijs. Dit betekent dat het bedrijf geld kan verdienen per laadsessie. Sterker nog, we zien dat dit steeds vaker gebeurt in semi-openbare ruimtes zoals hotels, restaurants, winkelcentra of bij bedrijventerreinen.
Helaas kunnen consumenten niet verdienen via een opgeladen sessie. De energiewet voor een consument is van toepassing, wat betekent dat consumenten elektriciteit niet kunnen doorverkopen voor financieel gewin.